KevytOlo.com

Kehon happamuus

24.4.2020 12:30:05 / by Asko Puusaari

Mitä kehon happamuus tarkoittaa?

Itse kunkin on hyvä tietää kehon happamuudesta perusasiat. Perusasiat tietämällä voimme seurata ja tarvittaessa korjata asian, mikäli kehomme on siirtynyt happamuuden puolelle. Happamuutta ja vastaavasti emäksisyyttä mitataan pH -arvolla. Asteikon toisessa päässä on happamuus ja toisessa päässä emäksisyys. Neutraali arvo eli ei hapan eikä emäksinen on 7.

 

 pH -asteikko

Lähde: Wikipedia pH-asteikko.

Hapan osuus alareunan pH-asteikolla on väritetty punaisella, emäksinen osuus sinisellä ja niiden välissä oleva neutraali kohta on valkoinen.

 

 

 

Useilla solujen entsyymeillä on optimaalinen pH -arvo joka on usein 7:n ja 8:n välillä. pH:lla on merkittävä asema aineenvaihdunnassa. Elimistömme ja kehomme pH:n tulisi olla välillä 7,2-7,4.

Liian hapan elimistö altistaa erityisesti kivuille, säryille ja turvotuksille. Monet sieni- ja bakteeritulehdukset tulevat herkemmin happamaan elimistöön.

Mitä kehon happamoitumisesta voi seurata

Ihon tehtävä on poistaa ylimääräisiä kuona-aineita eli happoja kehosta. Jos keho on liian hapan, syntyy finnejä, näppyjä, syyliä, luomia jne. kun elimistö ei pysty poistamaan niitä luonnollista kautta.

Ensimmäiseksi hapot kerääntyvät rasvakudoksiin lantiossa, reisissä, käsivarsissa ja pakaroissa. Kun nämä varastopaikat ovat täynnä, ottaa keho käyttöön lisävarastopaikat eli sidekudokset, rustot, nivelet ja verisuonet. Viimeisenä varastotilana keho käyttää sisäelimiä kuten maksaa ja munuaisia. Seurauksena voivat olla sappi- ja munuaiskivet.

Noin 40:n ikävuoden jälkeen voi syntyä erilaisia aineenvaihduntasairauksia kuten mm. migreeni, astma, reuma, kihti, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli.

Happamuus aiheuttaa käymistä. Käyminen puolestaan synnyttää hiivaa, sieniä ja hometta kaikkialle elimistöömme. Hiivat ja sienet ovat eläviä organismeja, jotka tarvitsevat ravintoa elääkseen. Ne ravitsevat itseään sinun ravintoaineillasi ja vähentävät kaiken syömäsi ravinnon kemiallista ja mekaanista imeytymistä jopa puolella. Koska hiivat, sienet ja homeet syövät ravintoa, ne myös tuottavat jätteitä, eksotoksiineja ja mykotoksiineja. Nämä jätteet voivat olla erittäin vaarallisia soluillesi.

Syömämme ravinnon kulku hidastuu elimistössä aiheuttaen lisää happamoitumista sen sijaan, että ravinto tuottaisi energiaa. Noidankehä on valmis.  Paino alkaa nousemaan ja tunnet itsesi väsyneeksi.

Biologinen lääketiede tuntee lukuisia eri sairauksia, joiden se katsoo jopa aiheutuneen pitkäaikaisesta elimistön happamuudesta. Tällaisia sairauksia voivat olla reumaattiset sairaudet, sidekudossairaudet ja vanhuuteen liittyvät kalkkeutumissairaudet.

Happovoittoinen ruoka kerää nestettä elimistöömme samalla tavalla kuin suola. Happamuus tulee vähitellen, piilevänä ja harvoin tunnistettavana. Ilmaisissa netti webinaari koulutuksissa kerromme lisää aiheesta.  Pahimpia happamoittavia ruokia ovat:

  • valkoinen riisi 
  • sokeri
  • maitotuotteet
  • kovat juustot
  • sianliha
  • naudanliha
  • valkoiset vehnäjauhot ja niistä valmistetut ruuat ja leivonnaiset
  • kahvi
  • kananmuna
  • juusto
  • kovetetut ja raffinoidut ruokarasvat kuten margariinit ja tavalliset ruokaöljyt
  • vaalea ja ”puhdistettu” tumma leipä

Hyviä (eli emäksisiä) ovat:

  • vihreät vihannekset ja salaatit
  • idut
  • siemenet
  • kurkku
  • pähkinät
  • juurekset
  • tumma riisi
  • vähäsokeriset hedelmät
  • soija
  • speltti
  • yrtit
  • osa hedelmistä, kuten sitruuna ja muut sitrushedelmät

Keho pyrkii itse neutraloimaan happamuutta

Jos elimistö poikkeaa tarkasta pH- tasapainostaan, niin elintärkeät elimet voivat vaurioitua ja koko elämä on uhattuna. Siksipä meidän elimistömme tekee kaikkensa säilyttääkseen pH-tasapainon. Elimistömme pyrkii suojautumaan happojen aiheuttamilta tuhoilta muodostamalla kolesteroliplakkia, varastoimalla rasvaa, huuhtomalla kalsiumia luista tai magnesiumia sydämestä tai lihaksista. Mikään näistä suojatoimista ei ole hyväksi sydämelle, luustolle, lihaksille, verisuonille saatika vyötärölle. Tuhot voivat jopa viedä kohti sydänkohtausta tai aivohalvausta.

Millä kehon happamuutta voi mitata?

Indikaattori- eli pH-paperilla voi mitata happamuuden tasoa virtsasta. Se mitataan aamuvirtsasta ennen syöntiä ja juontia kahtena – kolmena peräkkäisenä päivänä. Aamuvirtsan pH peilaa viimeisen vuorokauden elämäntyyliä ja ruokavalintoja sekä kertoo kehon kudoksiin ja nesteisiin kertyneen happamuuden tason. Sen tulisi olla välillä 7,2 – 7,4.

 

probalance_ph_tikut

Esimerkki: Indikaattori eli pH -paperi

 

Kun löydät tasapainon, elimistöllä ei ole tarvetta imeä kehosta rasvapitoisia protoneja (happoja) ja varastoida niitä.  Olet terve, energinen ja pysyt ihannepainossasi.

 

Miten kehon happamuutta voi neutraloida?

Ruokavaliolla ja elintavoilla on olennainen merkitys kehon happamuuden syntymisessä. Usein pelkkä ruokavalion muutaminen ei enää riitä. Magnesium ja ruokasoodat eivät yksistään pysty nostamaan kehon pH -tasoa.

Siihen tarvitaan useita mikroravinteita, joiden suhde toinen toisiinsa täytyy olla oikea.  Alla olevassa tuotteessa on seitsämän tärkeää mikroravinnetta oikeassa suhteessa toisiinsaTämä on tietämykseni mukaan ehdottomasti markkinoiden paras tuote. Ota meihin yhteyttä järjestämme sinulle nämä tuotteet edullisesti, nettohinnalla. Saat myös indikaattori -liuskat  (12 liuskaa) minulta ostaessasi nämä tuotteet omilla ostotunnuksilla, nettohinnalla. Ota heti yhteyttä minuun, sillä saat ne vain meiltä.

 

 probalance 3 prk.jpg

 

 

Tags: Painonhallinta, Ravinto, Terveys, Hyvinvointi

Asko Puusaari

Written by Asko Puusaari